Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je specijalizirana grana dentalne medicine koja se primarno bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem bolesti koje zahvaćaju potporna tkiva (desni, kost i vezivno tkivo) čija je funkcija učvršćivanje zuba u čeljusti.

U parodontne bolesti svrstavaju se upalni procesi koji se dijele na Gingivitis i Parodontitis prema dubini zahvaćenih tkiva.

Gingivitis

Gingivitis je upala zubnog mesa (desni) uzrokovana nakupljanjem bakterija (plaka) na teško dostupnim mjestima između zuba i desni. Simptomi su osjetljivost desni i zuba kao i moguća pojava krvi na zubnoj četkici prilikom pranja zuba.
Gingivitis je reverzibilna bolest što znači da se može potpuno izliječiti.

Parodontitis

Parodontitis je jedan od najčešćih uzroka gubitka zuba kod odraslih osoba. Za razliku od gingivitisa koji zahvaća samo desni (zubno meso), parodontitis je upalno stanje koje osim zubnog mesa zahvaća i razara kosti i parodontne ligamente.
Parodontitis je najčešće posljedica neliječenog gingivitisa koji se razvio u teži oblik a uzročnici su mu također nakupine bakterija (plak), slaba oralna higijena, zubni kamenac i sl., iako se može javiti i kao posljedica nekih bolesti, genetskog nasljeđa, lijekova ili loših navika poput pušenja i sl. Simptomi su crvene, krvave i osjetljive desni, loš zadah, osjetljivost i klimanje zuba, povlačenje zubnog mesa i otkrivanje korijena zuba i kao najteža posljedica - ispadanje zuba.

Liječenje parodontnih bolesti temelji se na uklanjanju uzročnika (plak, zubni kamenac), temeljitoj edukaciji o oralnoj higijeni i u težim slučajevima regeneraciji ili transplantaciji uništenih tkiva.


Parodontološka kirurgija

Parodontološka kirurgija je skup kirurških zahvata na mekom tkivu oko zuba ili implantata s ciljem postizanja maksimalnih estetskih i funkcijskih rezultata.

{fa-caret-right }  Više informacija na stranici Oralna kirurgija

 

Radno vrijeme

univ.mag.med.dent. JOSIP PRPIĆ,
dr.med.dent. spec. parodontologije
  • Parni datumi: 13:00 - 20:30 h
  • Neparni datumi: 07:00 - 14:30 h
  • Petak: 07:00 - 14:30 h

+385 (0)31 210 244

Radno vrijeme

LIDIJA PRPIĆ, dr.med.dent.
  • Parni datumi: 07:00 - 14:30 h
  • Neparni datumi: 13:00 - 20:30 h
  • Petak: 07:00 - 14:30 h

  +385 (0)31 202 097